Wednesday, April 14, 2010

Transport al Perú

Pel transport urbà, en el centre existeixen els "micros", minibusos on la gent entra embutida. Condueixen com boijos, aqui, és la llei del mes fort, o el més valent. Hi ha semafors i pas de zebra, pero estan per fer bonic. De fet, el lloc dels semàfors, hi ha unes plataformes a 1 o 2 metres d'alçada on i ha policies, elles (son totes noies, diuen que son menys corruptes que els homes...?) porten la circulacio i mentre elles hi son tot va millor, pero només hi son a hores de punta.
Dos altres presonatges curiosos :

- El cobrador : A part del conductor, hi ha un altre noi/a encarrregada de cridar per la finestra les destinacions del "micro" en el que ell està. Et vomiten l'itinerari a una velocitat al.lucinant, és bastant impressionant ! Son tambe els encarregats de cobrar als passatgers passejant-se per el micro (quan hi ha lloc). Ells no callen, "vamos vamos vamos", "suban suban", "pie derecho pie derecho" (quan la gent baixa, que posi el peu dret al terra, que el bus accelera en quan hagi baixat - o fins i tot abans-), "jockey plaza javier pradoooooo".

- El chivato : Les companyies de micros son privades, aixi, els chivatos son treballadors independents que es posen a la vorera, i en quant el cobrador baixa, els hi dona informacio sobre quan va ser l'ultum micro que ha passat amb la mateixa destinacio. Si fa massa poc, el conductor anirà més a poc a poc per tal de tenir mes clients esperant a la propera parada, si no, accelerara per que el de darrera no l'atrapi ! Aquests independents cobren en funcio de l'informacio que donen, i és el cobrador que els hi dona una mica de propina si la informacio ha estat util ;-)

Pel transport de llarga distància hi ha busos més grans (no hi ha tren eh?!), uns més incomodes i barats (com el que vaig agafar per anar a la platja), on hi ha en general la gent més pobre i és sovint més perillos, pels llocs on s'agafa i el fet de que va parant i parant. Sino, hi ha moltes agencies de busos que et porten entre grans ciutats en general. Son beeeeeeeen llargs, 8h de Lima a Huaraz, 9h de Lima a Trujillo, 16h de Lima a Arequipa, etc... i en general son directes, pots posar les maletes al maleter i tranquil. Ara bé, és insoportable : posen pel.licules, A TOPE, durant tota l'estona !!! Si el viatge és de nit, tenen la generositat d'apagarlo a la 1h de la matinada (i perquè els hi he anat a dir dos cops) i ho tornen a posar a les 6h del mati ! Home que per un viatge de 16h ja has tingut al menys 5h de descans ! (incomode, tot s'ha de dir). A més, crec que tot s'explica, ens preguntem perquè Peru es perillos, i hi ha robatoris i atracaments sovint : aquestes pel.licules son TOTES de tiroteig gratuit, contraband d'armes, violencia... ells ho troben normal !

Res, que em van enganyar i em van dir que el bus per anar a Arequipa era directe, i nanai, de 16h res, 18h ficats en aquell antro... ja començo a saturar d'autobus i aixo no ha fet més que començar !

El proper cop, pagaré 3€ més i viatjaré de luxe.... potser !

3 comments:

miguelón said...

Como me recuerda a Mexico!
Con la diferencia del nombre (peseros en el DF, combis y colectivos en las otras ciudades, vans en la zona turística de Yucatan) funcionaban justo igual. Y, hablando de la ley del mas fuerte, ¿ en Peru también eran camiones que parecían más un tanque que transporte publico?

Por lo demás, la costumbre de las películas continuas (incluso durante las paradas) debe de ser panamericana; aunque en Mexico tiraban mas de pasteladas gringas con doblaje de telenovela, eso si.

Saludos desde Paris (por fin!)

miguel

Kika said...

uala....aixo és mlt interesant!.... en serio... el tema aquest del cobrador i el chivato i tal.... mola!..jeje
tema busso llargs doncs sí nena sí, no siguem rancis i paga 3euros més i ves una mica més de luxa... si no vols jo t'els pago... prometido!
petonet guapa!...espero que tot bé!!. t'estimo molt i espero poder parlar amb tu aviat!

Ingrid

Tumom said...

Ja veus conm es la vida ... tu per aquest mons de Deu, sola, viatjan e busses economics i aprofitan per dormir en lls (incomoda) pero aixi no has de pagar un hostal o "guest house" i la teva germana petita en hotels de gran luxe a LAS VEGAS, asobre amb UPGRADE vivin com una reina!!!!
El mon esta desequiilibrat!!
Un petonet de TUMOM que esta a Bcn a casa amb MArta i Enric (gens malament, tot s'ha de dir) reben noticies d'una i altre filla que estan repartides per aquest mon!!